•  0883 723 523; 0878 323 522
  •  info@newsun.bg

Кападокия и Алания с полет от София

785.00 лв.

Екзотинчна Алания и Мистична Кападокия
Самолетна екскурзия 7 нощувки / 8 дни, с полет от София до Анталия

ПРОГРАМА:

Ден 1 София - Анталия
Отпътуване от летище София с директен чартърен полет до Анталия. Посрещане и трансфер до хотела в град Алания. Настаняване.
Вечеря. Нощувка.
* Трансферът от летището до хотела е с продължителност около два часа и половина.

Ден 2 Разходка из града на Руми - Коня
Закуска.
Рано сутринта отпътуване за Кападокия – известна със своите спиращи дъха пейзажи, пещерни жилища, скални църкви и богато културно наследство.
По пътя – разглеждане на Коня – градът на Мевляна и танцуващите дервиши, който съчетава в себе си по удивителен начин древност и съвремие. Някога в града се събирали източни учени и религиозни дейци. Свой пристан намерил мистика и поет Мевляна Джеляледдин – Руми. След неговата смърт учениците му основават „Орденът на дервишите”, които са известни в цял свят с техния мистичен танц наречен „сема”, който в превод означава „небе“ и е връзка между земния и небесния свят.
Настаняване в хотела.
Вечеря. Нощувка

Ден 3 Кападокия – Ючхисар – Гьореме – Аванос
По желание и срещу допълнително заплащане - полет с балон над уникалната долина с разломи и невероятно красиви геоложки формации в Кападокия. Тръгване от хотела към 5:00ч. сутринта, деня за провеждане на мероприятието може да бъде сменен в зависимост от метеорологичните условия.
Закуска.
Отпътуване към живописното градче Ючхисар. По пътя – кратка фото пауза в долината „Гювенджерлик” или в превод „Долината на гълъбите”. В миналото там са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите от местните жители, които са били обучавани да разнасят писма, много характерен за тези времена метод за комуникация. Възможност за посещение на крепостта Ючхисар, която се явява най-високата точка (над 1300 м) в област Кападокия и една от най-известните туристически атракции. Множество жилища, храмове и гробове, издълбани в скалата, са свързани помежду си със стълби, тунели и проходи. Приличащи на воденични камъни врати, пазят входовете от нежеланите посетители. От върха на крепостта се разкрива невероятна гледка към красивия пейзаж на Кападокия.
Екскурзионната програма продължава с разглеждане на музея на открито „Гьореме”. Музеят е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1985 г. и е известен с резбовани църкви, датиращи от ранните периоди на християнството. Можете да видите много останки от манастири, стенописи от Библията и да се удивите от факта, че някои от тях са на повече от 1600 години. Фотопауза в „Долината на влюбените”.
Разглеждане на Аванос, наричан от хетите Венеса, който още от древността е известен като центът на грънчарството и занаятите. Градът е разположен на двата бряга на най-дългата река в Турция - Казълърмак ( в превод „червена река”). Именно от нейните наноси се добива специалната червена пръст, която се използва от грънчарите в региона за направата на цветна керамика. Посещение на традиционно грънчарско ателие. Връщане в хотела.
Вечеря.
Възможност за посещение на традиционен ресторант в Кападокия с богата фолклорна програма (с включена вечеря, напитки и програма) - 30 евро на човек .
Нощувка.

Ден 4 Подземното царство - град Каймаклъ
Закуска.
Посещения на подземния град Каймаклъ. За първи път отваря врати за туристите през 1964г. Древното му име е Енегуп. Той е бил построен като скривалище за защита от вражески нападения. Изкопани под земята в скалите са около сто тунела, свързващи различни помещения, разположени около дълбока вентилационна шахта. Тунелите са тесни и с нисък свод - човек преминава приведен през тях.За туристите е отворена само част от града.
Следващата ни спирка е селцето Ортахисар, в което ще видите 90-метровата скална цитадела в центъра, наречена от жителите Сиврикоя. Цитаделата е типичен пример за изсечено в меката вулканична скала укрепление, ползвано през византийско време от местното гръцко население за защита от арабските нападения.
По пътя – кратка фото пауза при природния феномен „Трите красавици”, срещан още като „Трите грации” или „Трите феи”. Представляват скални образувания, приличащи на комини с шапките си, които са се превърнали в символ на Кападокия.

Възможност за допълнителна екскурзия „Сема“ - вечерта ще можете да се насладите на мистична церемония, наречена «въртящи се дервиши» с хипнотизираща молитва и божествено служение, в един от приказните керван – сараи. Заплаща се допълнително по 25 евро на човек.

Вечеря.
Нощувка.

5 Ден Обратно към Турската Ривиера 
Закуска.
Рано сутринта отпътуване за град Алания. По пътя посещение на най-големият кервансарай в Турция - „Султан хан” с площ от 4900 кв.м. Сараят е поръчан през 1229 г. от султан Аладин Кейкубад I и е бил построен от архитект Мухамет от Сирия. Комплексът включва голям вътрешен двор с двуетажна джамия в центъра, величествена покрита зала, както и хамам.
Пристигане в гр. Алания. Настаняване в хотела.
Вечеря.
Нощувка.

6 Ден Да разгледаме екзотичната Алания
Закуска.
БОНУС: Обзорна обиколка на град Алания.
В този ден ще имате възможността да видите крепостта на Алания и пещерата „Дамлаташ”, която е открита случайно по време на добив на камък за изграждането на крепостта през 1948 година. Името на пещерата идва от две турски думи: damla - капка, taş – камък. Кратка фотопауза на най-известният плаж в Алания - плажът на Клеопатра, за който се твърди , че е мястото, където Марк Антоний и Клеопатра са се отдавали на своята любов. Посещение на магазин за кожа и текстил.
Връщане в хотела.
Свободна време.
Нощувка

7 Ден Време за почивка или приключения
Закуска.
По желание и срещу допълнително заплащане:
Комбо Сафари – ATV + Рафтинг - 45 евро на човек с включен обяд.
или
Разходка с пиратско корабче ( панорамна обиколка из красивите заливи на Алания, посещение на Пиратската пещера, Пещерата на вклюбените и Фосфорната пещера). Свободно време за плажуване и гмуркане. - 35 евро на човек с включен обяд и напитки.

Свободна време.
Нощувка.

8 Ден Завръщане у дома
Закуска.
Tрансфер от хотела до летището в Анталия.
Излитане за София с чартърен полет от Анталия.

* Моля имайте предвид, че са възможни изменения в последователността на посещенията по програмата, в зависимост от климатичните условия или натовареността на обектите.

Цената включва:
- Самолетен билет София – Анталия – София с включени летищни такси;
- Чекиран багаж до 20 кг. на човек и ръчен багаж до 8 кг.;
- Всички трансфери включени в програмата;
- 4 нощувки в Алания, Анталия в хотел 5* на база All Inclusive изхранване;
- 3 нощувки в Кападокия (в района на град Юргюп или Аванос) в хотел 4* на база закуска и вечеря без включени напитки;
- БОНУС Обзорна обиколка на град Алания;
- Обслужване в Кападокия с лицензиран екскурзовод на български език;
- Представител от туристическа агенция по време на целия престой в Турция.

Цената НЕ вклюва:
- Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" - 20 лв.
- Входни такси на музеите в Кападокия: Подземния град Каймаклъ (250 турски лири), скалните църкви в Гьореме (300 турски лири) и Учхисар (100 турски лири), Кервансарай "Султанхан" (20 турски лири); Черната църква в Гьореме – (100 турски лири), долината Паша Байлар (150 турски лири). Възможно е към датата на отпътуването да има промени в цените на входните такси;
- Такса обслужване на екскурзовода и шофьора в размер на 15 евро на човек за целия престой;
- Разходи от личен характер;
- Горивна такса, в случай че има промяна в цените на горивата и авиокомпанията начисли такава. Туристите ще бъдат информирани до 21 дни преди полета.

Допълнителни екскурзии по желание:
- Екскурзия „Сема“ – въртящите се дервиши – 25 евро на човек. Деца до 11.99 г. посещават екскурзията безплатно;
- Полет с балон над Кападокия - приблизителна цена 250 евро. При записване в България се заплащат 50 евро авансово и се доплащат 200 евро на място. Деца до 7 г. не се допускат;
- Вечеря в традиционен ресторант в Кападокия с богата фолклорна програма (с включена вечеря, напитки и програма) - 30 евро на човек. Деца до 11.99 г. посещават ресторанта безплатно;
- Комбо Сафари – ATV + Рафтинг - 45 евро на човек с включен обяд;
- Разходка с пиратско корабче (панорамна обиколка из красивите заливи на Алания, посещение на Пиратската пещера, Пещерата на вклюбените и Фосфорната пещера). Свободно време за плажуване и гмуркане - 35 евро на човек с включен обяд и напитки;

За въпроси и резервации:
тел.: 0878 323 522
имейл: info@newsun.bg